Ses Dalgası ve Lazerle Böbrek Taşları Nasıl Kırılır

Yazar: Admin Tarih: 07:55 Kategori: , , Yorum: Yorum Yap

Böbrek taşı hastaları tedavi için doktora göründüğünde, öncelikle kuvvetli ağrı kesicileri ile hastanın ağrısı dindirilir. Yapılan kontroller ile böbrek taşının büyüklüğü ve yeri saptanarak tedavi şekli önerilir.

Böbrek taşlarının 6 mm’den küçük olduğu durumlarda, önerilen tedavi yöntemi ağrı kesici ilaç tedavisi ile birlikte bol bol su içerek böbrek taşının düşürülmesini sağlamaktır. 10 güne kadar bu tedavi ile düşmeyen taşlar, veya düşerek idrar kanalını tıkayıp ağrıya neden oluyorsa ya da böbrekte herhangi bir genişlemeye neden oluyorsa bu durumda diğer tedavi şekilleri uygulanır.

Böbrek taşı ameliyatına girişmeden evvel ESWL yöntemi ile böbrek taşı kırma tedavisi tercih edilir.
ESWL tedavi yönteminde böbrek taşları vücut dışından şok dalgaları (ses dalgaları) ile kırılmaya başlanır.
ESWL böbrek taşı kırma tedavisinde başarı oranı %70 ila 80 arasında değişmektedir. Bu oran taşın büyüklüğü ve yerine göre değişebilir. Bazı böbrek taşı çeşitleri kırılmaya karşı dirençli olabilmektedir. Örneğin kalsiyum yapılı böbrek taşları sert yapıdadır ve zor kırılır. Sistin taşları da çok sert taşlar olup , ESWL tedavisi ile kırılma olasılığı düşüktür.
ESWL tedavisi ile kırılamayan taşlar, veya kırıldıktan sonra üreter yolunun tıkanması gibi vakalarda  Üreteroskopi denilen ameliyat yöntemi gerçekleştirilir. Kapalı böbrek taşı ameliyatı çeşiti olan Üreteroskopi ameliyatında böbrek taşlarının lazer ile kırılması yapılır.
Üreteroskopi kapalı böbrek taşı ameliyatı hasta narkoz veya anestezi altında yapılır.
Paylaş: Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yapmadan Önce Mantıklı Olup Olmadıgını Düşün :)